Türküler

Türküler

10 Mayıs 2013 Cuma

SAZIN TARİHÇESİ, YERİ VE ÖNEMİ



Telli çalgılardan biri olan sazın tarihçesi ne baktığımızda bir çok kaynak; enstürmanın atasının kopuz olduğunu söylemektedir.

Kopuz; su kabağının üst kısmına ince bir deri gerilip, klavye(sap) ilave edilmesiyle oluşan mızraplı bir çalgıdır. Daha sonraları gövdesi su kabağı yeri ne ağaçların armudumsu bir şekilde oyulmasıyla yapılmıştır.

17. y.y. sonlarına doğru “kopuz” ismi yerine yeni ismi kullanılmaya başlanmıştır. “Bağlama” isminin nereden ve nasıl geldiğine dair kesin bilgiler yoktur ancak bu bilgilerden en yakını şudur ki; kopuz perdesiz bir müzik aracıydı daha sonra klavyesine(sapına) perde eklenmesiyle (bağlanmasıyla) bu adı almış olabileceğidir.
Yaygın kullanılan müzik aleti ; Türk Halk Folklörünün çok önemli bir sazıdır. Hatta milli sazımız diyebileceğimiz bir niteliktedir. Anadolu’da her evde muhakkak bir adet vardır. Bu da halkımızn yöresel çalgılara olan düşkünlüğünü ve verdiği önemi gösterir. Gerek dini(Alevi-Bektaşi geleneğindeki cemlerde), gerek eğlence, gerekse muhabbet ortamlarında çok yaygın olarak kullanılır.

2 Mayıs 2013 Perşembe

Sevdigim Sanatcı

NEŞET ERTAŞ

  • Neşet Ertaş,1938 Çiçekdağı, Kırşehir doğumlu Türk ozan.
  • Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır
  • İstanbul’a gelerek ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş’a ait bir türküyle çıkardı.
  • Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya’da kaldı.
  • Neşet Ertaş 25 Eylül 2012 Tarihinde izmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.